Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Ημιυπαίθριοι: Παράταση έως 30 Ιουνίου 2011.




Χαμηλή η ανταπόκριση λόγω υψηλού προστίμου

Παράταση τεσσάρων μηνών, έως το τέλος του Ιουνίου, για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του... συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Σε συνάντησή της το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση στης διαδικασία και πρόσθεσε ότι «όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης παρά να πληρώσουν». Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών -που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας- να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων σύμφωνα με τα έσοδα που προσδοκά στον προϋπολογισμό και τις προβλέψεις του μνημονίου.
Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να εισρεύσουν στο Πράσινο Ταμείο, έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 709 εκατ. ευρώ έως και το 2012. Μέχρι σήμερα, τα έσοδα από το πρόγραμμα είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα:
Εκτίμηση Είσπραξη
2010 93 εκατ. ευρώ 105,9 εκατ. ευρώ
2011 420 εκατ. ευρώ 57 εκατ. ευρώ έως 22/02/2011
2012 180 εκατ. ευρώ
Σύνολο 709 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα παράβολα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 553.701 αιτήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα.

Πηγη:pressgr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: