Πατάει... γκάζι για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, αλλά και για τους αγωγούς φυσικού αερίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μανιάτης θα έχει στα χέρια του έτοιμο το νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, το οποίο θα περιλαμβάνει... διατάξεις για τις διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών σε πετρελαιοπιθανές περιοχές, αλλά και φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον χαρακτηρισμό των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Ιταλίας - Ελλάδας (επέκταση του ελληνοτουρκικού) ως ευρωπαϊκής προτεραιότητας, αλλά και για τον South Stream.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, το νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή σε 10 ημέρες και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος του Μαρτίου, προβλέπει πέρα από τη σύσταση του Φορέα:
• Τη διαδικασία διαγωνισμού με τη μέθοδο «open door». Δηλαδή ξένες ή και ελληνικές εταιρείες θα μπορούν απευθείας να ζητούν από τον Φορέα τη διενέργεια ερευνών, χωρίς να αναμένουν πρώτα την προκήρυξη παραχωρήσεων, και στη συνέχεια ο Φορέας θα πραγματοποιεί τους διαγωνισμούς.
• Τη θέσπιση ευέλικτων κινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών. Σήμερα το φορολογικό καθεστώς προβλέπει φορολόγηση 40% για τις εταιρείες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου, αλλά πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα αλλάξει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους πρέσβεις έμπειρων στην έρευνα υδρογονανθράκων χωρών (Νορβηγία, Δανία, Μ. Βρετανία και Γαλλία), αποστέλλει δύο ελληνικές αποστολές στα δύο σκανδιναβικά κράτη, ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία.
Ο ίδιος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό της Νορβηγίας, αλλά και με τους υπουργούς του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη και για τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI και South Stream, στους οποίους υπάρχουν ελληνικά συμφέροντα. Για την ολοκλήρωση του ITGI απομένει η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν συμφέροντα χωρών, ώστε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης οι δύο ανταγωνιστικοί αγωγοί TAP (Trans Adriatic Pipeline) και ο Nabucco.
Ο TAP δρομολογείται από εταιρίες της Νορβηγίας, Ελβετίας και της Γερμανίας και ο Nabucco από κράτη που επιθυμούν ως πηγή προμήθειας αερίου το Τουρκμενιστάν και το κουρδικό Ιράκ. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, σε συνάντηση που είχε στη Σαουδική Αραβία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, σημείωσε ότι ο ITGI είναι πιο ώριμο έργο, καθώς υπάρχει το αζέρικο βεβαιωμένο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ «2». Ελλάδα και Ιταλία θα προωθήσουν στην ΕΕ το έργο με αυτόν τον χαρακτηρισμό για να λάβει πρώτο τη χρηματοδότηση. Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη που μετέχουν στο South Stream (ρωσικών συμφερόντων).
Στον αγωγό αυτό μετέχουν εταιρείες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.Πηγη:taxydromos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου