Δήμος Διδυμοτείχου
Posted by : Unknown
on :Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011
0 comments
Η πόλη των κάστρων και των αυτοκρατόρων.
Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, με δυναμικό παρόν στο σήμερα και θεμέλια για το μέλλον. Η ιστορία του αρχίζει...
στη νεολιθική εποχή και συνεχίζεται μέσα στα προϊστορικά χρόνια, στην αρχαιότητα, στη ρωμαϊκή και στη βυζαντινή περίοδο.
Το Διδυμότειχο είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Τουρκία, έδρα Μητροπόλεως, Επαρχείου, Μεραρχίας, Νοσοκομείου και ΤΕΙ.
Οι αρχαιολογικοί του χώροι υποδεικνύουν τα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας από τα χρόνια του σιδήρου. Η παράδοσή του, βιβλίο ανοιχτό με θρύλους και ιστορίες… Οι τοπικές γεύσεις ζωντανεύουν τον ουρανίσκο σου και η διασκέδαση ξεκινάει από τα πολύχρωμα παζάρια και καταλήγει στα παραδοσιακά όργανα και τα σύγχρονα ακούσματα, που μπλέκουν ήχους, φωνές και διαθέσεις! Mη χάσετε το Τσίκνισμα του λουκάνικου τις Απόκριες, το Φεστιβάλ Γκάϊντας το Μάιο ή τον Ιούνιο, το Καλέ Παναϊρ τον Ιούνιο και τη μεγάλη Εμποροπανήγυρη το Σεπτέμβριο.
Αξίζει να δείς!
Κάστρο Καλέ - Επιβάλλεται να περπατήσεις στο καλοδιατηρημένο, βυζαντινό Kάστρο του Καλέ, όπως και στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Να ανακατευτείς με τους ντόπιους, να ανακαλύψεις ξεχασμένα επαγγέλματα, να δοκιμάσεις το φημισμένο χωριάτικο λουκάνικο, τον καβουρμά και το ντόπιο γλυκό χαζορλόπ.
Μεγάλο Τέμενος (Μπαγιαζήτ Τζαμισί) - Υψώνεται στην ανατολική πλευρά της πλατείας και θεωρείται το αρχαιότερο και από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Ευρώπης. Δυστυχώς οι εργασίες ανακαίνισης δεν έχουν ακόμη τελειώσει και έτσι μπορείς
να το θαυμάσεις μόνο απ’ έξω. Ο μιναρές του είναι πανύψηλος και η παράδοση λέει πως ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ βιάστηκε να το αποτελειώσει, για να προλάβει να προσευχηθεί πριν ξεκινήσει για κάποια εκστρατεία του.
Εκκλησίες-Προσκυνήματα
Μεγάλος ο αριθμός τους και το καθένα με το χρώμα και την ιστορία του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: Αγ. Αικατερίνης, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αθανασίου, Σωτήρος Χριστού, Αγ. Γεωργίου, (Σουρπ Κεβόρκ), Αγ. Μαρίνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Βλάση
Μουσεία
Πινακοθήκη Ναλμπάντη T. 25530 23568
Λαογραφικό T. 2553022316
Στρατιωτικό T. 2553026518
Εκκλησιαστικό T. 2553022766
by Unknown
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Ευχαριστώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου