Το δεύτερο επίπεδο στις συζητήσεις του υπουργού είναι ο τομέας της ενέργειας, τόσο σε επίπεδο... επενδύσεων ξένων εταιρειών στις Ανανεώσιμες Πηγές και γενικότερα την Πράσινη Ενέργεια.
Η Κύπρος είναι ο επόμενος σταθμός, την ερχόμενη εβδομάδα, του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε διάφορες χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και τη συμμετοχή επενδυτών στην αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, την οποία έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, μετά τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε στην πρόσφατη Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.Ο κ. Παμπούκης, συμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να έχει συζητήσεις για επενδυτικά σχέδια Κυπρίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στον τουρισμό και την ενέργεια, έπειτα, μάλιστα, και από την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αξιοποιήσει μαζί με το Ισραήλ το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν. Ο υπουργός, στη Λευκωσία, αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου και τον πρόεδρο της Βουλής και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.
Οι επαφές και συζητήσεις του υπουργού Επικρατείας τους τελευταίους μήνες σε Κατάρ και χώρες του Περσικού Κόλπου, τις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία), το Ισραήλ και την Κύπρο, επικεντρώνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε τρία στάδια.
Αρχικά στο να αποτελέσει η Ελλάδα «πύλη εισόδου», στην ΕΕ, προϊόντων από τρίτες χώρες, όπως, π.χ. η Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές με την COSCO για την ταχύτερη υλοποίηση της συμφωνίας με τον ΟΛΠ και την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων. «Ζεστό», εξάλλου, παραμένει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να λήξει στο τέλος Μαρτίου. Οι συζητήσεις του κ. Παμπούκη με τους ενδιαφερόμενους αναμένεται να κορυφωθούν τους επόμενους μήνες.
Το δεύτερο επίπεδο στις συζητήσεις του υπουργού είναι ο τομέας της ενέργειας, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων ξένων εταιρειών στις Ανανεώσιμες Πηγές και γενικότερα την Πράσινη Ενέργεια, όσο και στο να διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν από την Κύπρο και το Ισραήλ προσφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποτελέσει τη βάση για τη διελευση αγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη. Η πρώτη φάση των σχετικών συζητήσεων ξεκίνησαν με το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ και συνεχίζονται στην Κύπρο.
Το τρίτο επίπεδο αφορά τις επενδύσεις στο «φυσικό κάλλος της χώρας» και σε αυτό εντάσσεται η αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ενεργειών του κ. Παμπούκη, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν τα δεδομένα, τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από την πλευρά των επενδυτών του Κατάρ, καθώς ο κ. Παμπούκης έχει συνεχή ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον εκτελεστικό διευθυντή της Qatar Investment Authority, Αχμέντ Αλί Σαγιέντ.
Πηγη:newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου