Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού
Στοv αέρα βρίσκονται οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης...για την ποινική δίωξη των φοροφυγάδων, καθώς, σύμφωνα με έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, διατηρείται αμετάβλητη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ήδη ισχύοντος νόμου 2523/1997 για το ποινολόγιο κατά της φοροδιαφυγής.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι αδύνατον να εφαρμοστούν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής οι … αυστηρότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες προβλέπονται συντομεύσεις διαδικασιών για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον φοροφυγάδων ακόμη και με την υιοθέτηση της διαδικασίας του «αυτοφώρου».
Σύμφωνα με την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να νομοθετήσει ότι η ποινική δίωξη για τα αδικήματα της μη καταβολής φόρου εισοδήματος άνω των 15.000 ευρώ, της μη απόδοσης ΦΠΑ, της μη έκδοσης αποδείξεων ή άλλων φορολογικών στοιχείων και της έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων θα ασκείται ανεξάρτητα από το εάν ο ελεγχόμενος φορολογούμενος έχει προσφύγει ή όχι στα διοικητικά δικαστήρια!
Μάλιστα, ειδικά για τα αδικήματα της μη καταβολής φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, της μη απόδοσης ΦΠΑ, της μη έκδοσης άνω των 10 φορολογικών στοιχείων ή της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ και της έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων άνω των 150.000 ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να θεσπίσει τη δυνατότητα άσκησης ποινικής δίωξης με τη διαδικασία του «αυτοφώρου».
Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητη τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ήδη ισχύοντος νόμου 2523/1997 για το ποινολόγιο κατά της φοροδιαφυγής.
Ενώ δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να συντομεύσει τις διαδικασίες των ποινικών διώξεων για σημαντικά αδικήματα φοροδιαφυγής, εισάγοντας ακόμη και τη διαδικασία του «αυτοφώρου» διατηρεί αμετάβλητη διάταξη που προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφανθεί το ποινικό δικαστήριο επί αδικήματος φοροδιαφυγής στο φόρο εισοδήματος και συνακόλουθα στον ΦΠΑ, είναι να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια!
Παραμένει δηλαδή σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να περιμένει τουλάχιστο 3-5 έτη για να οριστικοποιηθεί η εκδίκαση προσφυγής του φορολογούμενου στα διοικητικά δικαστήρια και μετά να ασχοληθεί με την υπόθεσή του από ποινικής άποψης!
Όπως γίνεται αντιληπτό, υπό αυτές τις προϋποθέσεις κάθε προσπάθεια των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσουν φοροφυγάδες με σύντομες διαδικασίες άσκησης ποινικών διώξεων που φθάνουν μέχρι και στο «αυτόφωρο» είναι αδύνατο να ευοδωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου