- Σύμφωνα με το Der Spiegel το ζητά αιφνιδιαστικά το ΔΝΤ γιατί δεν πιστεύει πλέον στη διάσωση της Ελλάδας...
- Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είχε δηλώσει ότι είναι βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο!
- Διφορούμενη δήλωση από τον εκπρόσωπος Κομισιόν
- Δεύτερη, πριν από λίγο, κατηγορηματική διάψευση για αναδιάρθρωση του χρέους από τον Γιώργο Παπακωσταντίνου
- Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είχε δηλώσει ότι είναι βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο!
- Διφορούμενη δήλωση από τον εκπρόσωπος Κομισιόν
- Δεύτερη, πριν από λίγο, κατηγορηματική διάψευση για αναδιάρθρωση του χρέους από τον Γιώργο Παπακωσταντίνου
Ώρα 17.23 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε, με σχετική καθυστέρηση άρθρο-προδημοσίευση του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
"Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Το θρίλλερ με την υποτιθέμενη απότομη στροφή 180 μοιρών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το είχε ''ανεβάσει'' το πρωί το Spiegel που, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του, έγραφε πως το ΔΝΤ πιέζει τώρα πια για ταχύτατη αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel, που ΔΕΝ ανέφερε ΠΟΤΕ πηγές της είδησης, την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν ΗΔΗ υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
''Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, με ''κούρεμα'' του χρέους και παράλληλα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και μείωση των τοκοχρεολυσίων'' είναι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του ΔΝΤ.
Με τις λύσεις που προτείνει το ΔΝΤ, αυτομάτως, ως πρώτη συνέπεια οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, δηλαδή θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους που θα ισούται με το ύψος της αναδιάρθρωσης.
Το ΔΝΤ πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να αρχίσει συνομιλίες με τους δανειστές-κατόχους ομολόγων και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Σύμφωνα με διαρροές το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει ακόμα τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να μην δημιουργήσει μεγαλύτερα πρόβληματα στην Πορτογαλία που βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των αγορών.
Το δημοσίευμα αυτό είναι τελείως αντίθετο με όσα δήλωνε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, ότι δηλαδή : ''είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα''.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από εχθές, που δεν είχε γίνει γνωστό το δημοσίευμα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires.
''Δεν είμαι ο μόνος'' που απορρίπτει την ιδέα αυτή, είπε ο Υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg ενώπιον δημοσιογράφων.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και σήμερα το μεσημέρι μετά το σάλο από το δημοσίευμα απέκλεισε ξανά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
"Οσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.Όμως διφορούμενη είναι η στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει ΤΩΡΑ σε αναδιάρθρωση.
''Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας", δήωλσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.
Οι ευρωπαϊκές αρχές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πως η Ιρλανδία και η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, ενώ είναι σε θέση να βοηθήσουν και την Πορτογαλία αν χρειαστεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχουν κίνδυνοι στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν βρίσκει παρόμοιους κινδύνους στην Ιρλανδία, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στους Irish Times.
''Η εκτίμηση των τριών οργανισμών που έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις –το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ- είναι πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα επιτύχουν ένα διατηρήσιμο επίπεδο χρέους έως το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής'', δήλωσε ο Regling.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου