Οι αστυνομικοί φεύγουν, οι κλέφτες έρχονται... Με αυτή την αίσθηση κυλά η τρομακτική καθημερινότητα κατοίκων σε χωριά της Μαγνησίας, ακόμη... και στο κέντρο του Βόλου. Κλοπές και διαρρήξεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ημερήσιου αστυνομικού δελτίου, ενώ «κόκκινο» χτυπούν πλέον οι ληστείες, δηλαδή αρπαγές χρημάτων και τιμαλφών που συνοδεύονται με την άσκηση βίας.
Κάτοικοι και αιρετοί εκπρόσωποί τους εκπέμπουν «SOS» για τις περιουσίες τους και τις ζωές τους από την ανεξέλεγκτη δράση κακοποιών. Αστυνομικούς ζητούν, αλλά αστυνομικούς δεν βλέπουν.
Τα σήματα κινδύνου λαμβάνουν καθημερινά οι τοπικές αστυνομικές αρχές, αλλά είναι αδύνατο να ανταποκριθούν. Δραματική συρρίκνωση της δύναμης, περιορισμένος εξοπλισμός, πάρεργα που μόνο με τη φύση του αστυνομικού έργου δεν συνάδουν, κρατούν τους αστυνομικούς μακριά από τους πολίτες, παραδέχονται συνδικαλιστές του κλάδου.
Ο αστυνομικός «Καλλικράτης» επιχείρησε με συγχωνεύσεις να... συμμαζέψει τις διάσπαρτες υπηρεσίες, με την προσμονή ότι θα δημιουργούσε ισχυρά σε ανθρώπινη δύναμη τμήματα. Το μόνο όμως που άφησε στο πέρασμά του είναι το χάος.
Τα λουκέτα στους πρώην Αστυνομικούς Σταθμούς είχαν ένα αποτέλεσμα. Ο ανεπαρκής αριθμός των αστυνομικών να συγκεντρωθεί κάτω από την ίδια στέγη σε ένα κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα και η άθροισή τους να δίνει το ίδιο συμπέρασμα: ανεπαρκής.
Μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, όπως ο Αλμυρός, παρέμειναν ανοχύρωτες απέναντι στη δράση κακοποιών που οργιάζουν. Οι αστυνομικοί εκπέμπουν το δικό τους «σήμα κινδύνου» για την αδυναμία των υπηρεσιών, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσής τους, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους στο βαθμό που απαιτείται.
Τα «SOS» δεν φτάνουν όμως στους αποδέκτες τους. Αδιαφορία που εγκυμονεί σοβαρότερους κινδύνους από εκείνους που ήδη δημιουργεί η δράση διαρρηκτών και ληστών. Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν το «νόμο στα χέρια τους». Σε χωριά ξεκινούν περιπολίες ακόμη και οπλοφορώντας...
Στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 758 κατοίκους, δείχνει μια απλή διαίρεση του πληθυσμού με τη δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος. Η πραγματικότητα είναι περισσότερο απογοητευτική, καθώς αν ο ίδιος υπολογισμός γίνει με τους μάχιμους αστυνομικούς, τότε κάθε ένας αντιστοιχεί σε 1.375 κατοίκους!
Στο Α.Τ. Αλμυρού υπηρετούν σήμερα 29 αστυνομικοί. Αν εξαιρεθούν διοικητής, υποδιοικητής, γραμματεία και μια μεγάλη δύναμη που απασχολείται καθημερινά με τον διαβατηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, τότε απομένουν μόλις 16, όταν η οργανική δύναμη σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 1972 (!) είναι 48 αστυνομικοί.
Οι 16 αστυνομικοί καλούνται να καλύψουν τη μεγαλύτερη εδαφική έκταση στη Μαγνησία 909.790 στρεμμάτων, με 22.000 κατοίκους και επιπλέον να αστυνομεύσουν σε παραλιακές περιοχές του Δήμου Βόλου, όπως Ν. Αγχίαλος, Μάραθος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μικροθήβες και Αϊδίνι.
Εκτός από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο, μεγάλος όγκος εργασίας δημιουργείται από το σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας, ενώ στην αρμοδιότητά τους ανήκει η τροχονόμευση στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων εποπτεύει αποκλειστικά την ΠΑΘΕ.
Το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών προβλέπεται από το προ 40ετίας οργανόγραμμα να υπηρετούν 37 αστυνομικοί. Σήμερα στην υπηρεσία βρίσκονται 24 άτομα, με τη δύναμη μειωμένη κατά 13 αστυνομικούς. Στον Καλλικρατικό Δήμο με πληθυσμό 11.653 σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 485 κατοίκους, ενώ αν ο ίδιος υπολογισμός γίνει με τους μάχιμους αστυνομικούς τότε η αναλογία είναι 1 προς 647.
Τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων Αστυνομικών Σταθμών αποδείχθηκαν τόσο τραγικά, που με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας από 1η Μαΐου επαναλειτούργησε για τους θερινούς μήνες η υπηρεσία στην Αργαλαστή με τέσσερις αστυνομικούς.
Για το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, μια επίσης μεγάλη γεωγραφική ενότητα από τους 18 αστυνομικούς που προβλέπονται υπηρετούν 13. Με εξαίρεση τους διοικητικούς μόλις εννέα αστυνομικοί καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα να περιπολούν και να προστρέχουν σε συμβάντα.
Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στη νησιωτική Μαγνησία. Τη θερινή σεζόν, από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η εικόνα «απογύμνωσης» των Αστυνομικών Τμημάτων, αποκαλύπτεται στην ολότητά της.
Στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου προβλέπονται 26 οργανικές θέσεις. Η δύναμη σήμερα είναι 20 αστυνομικοί. Αν αφαιρεθούν οι δέκα αστυνομικοί που βρίσκονται καθημερινά στο αεροδρόμιο του νησιού, τότε απομένουν ελάχιστοι. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καλούνται να αστυνομεύσουν μια περιοχή με τον πληθυσμό της να πλησιάζει τους 80.000! Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι για την επαρκή κάλυψη του νησιού θα έπρεπε τους καλοκαιρινούς μήνες να υπηρετούν το λιγότερο 60 άτομα.
Παρόμοια η εικόνα στη Σκόπελο. Από τις 18 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι δέκα, ενώ στην Αλόννησο η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική, αφού τα μέτρα αστυνόμευσης στο νησί έχουν επ’ ώμου μόλις τρεις αστυνομικοί!
Είναι ό,τι άφησε πίσω του ο «Καλλικράτης», διαψεύδοντας τις προσδοκίες των συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας πως η συγχώνευση θα συνοδεύονταν με ενίσχυση προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Και το κυριότερο όλων, οι αστυνομικοί να βρεθούν στο δρόμο, σε διαρκείς περιπολίες, δίπλα στον πολίτη, παρέχοντας καθαρά αστυνομικό έργο, δηλαδή προλαμβάνοντας την εγκληματικότητα.
Το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθώς τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν να καλύψουν με περιπολίες -και αυτό κυρίως ήταν το ζητούμενο- μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες και πολλά χιλιόμετρα. Κάθε Αστυνομικό Τμήμα όμως διαθέτει ένα περιπολικό.
«Τι φταίει ο πολίτης με την αδιαφορία του Κράτους; Ήδη αισθανόμαστε άσχημα που δεν είμαστε δίπλα του. Όμως διαθέσιμη δύναμη δεν υπάρχει. Ακόμη και το ένα περιπολικό κάθε Τμήματος βγαίνει στο δρόμο με ένα άτομο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Στέργιος Κωνσταντάρας.
Ο ίδιος μιλά για ένα «σύστημα», έναν «φαύλο κύκλο» που αναγκάζει τους αστυνομικούς να εγκαταλείπουν τους πολίτες, όταν αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο η δουλειά τους.
«Έχουν φορτώσει τους αστυνομικούς με τα μέτρα στα γήπεδα και στις πορείες και με μια σειρά από άλλα πάρεργα. Φτάνει πια ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Έχουμε αντικείμενο, όπως την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, τα τροχαία», τονίζει ο κ. Κωνσταντάρας.
Δίχως νέα ανακατανομή και ενίσχυση της δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας διπλές περιπολίες αστυνομικών σε κάθε βάρδια είναι αδύνατο να γίνουν, ενώ δίχως περιπολίες δεν νοείται αστυνόμευση, υπογραμμίζει.
Συνολικά για τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το οργανόγραμμα προβλέπει 516 θέσεις, από τις οποίες οι 66 είναι κενές. Η οργανική δύναμη, σύμφωνα με την πρόταση της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων απαιτείται να αυξηθεί στις 700. Σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης χρειάζεται να καθιερωθούν δείκτες-συντελεστές, από τους οποίους θα προκύπτουν οι πραγματικές ανάγκες σε αστυνομικούς, ανάλογα με τον πληθυσμό, την εγκληματικότητα, τον τουρισμό, το δίκτυο συγκοινωνιών και την ανάπτυξη.
Πηγη:taxydromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου