Ένα μπουκάλι κρασί Château d'Yquem απ’ το Μπορντό, 200 ετών, πουλήθηκε στο Λονδίνο έναντι ποσού 85.000 ευρώ κι έγινε, έτσι, το πιο ακριβό μπουκάλι λευκό...
κρασί στον κόσμο, ανακοίνωσε ένας έμπορος κρασιών, εξειδικευμένος σε παλιές σοδειές και ετικέτες.
κρασί στον κόσμο, ανακοίνωσε ένας έμπορος κρασιών, εξειδικευμένος σε παλιές σοδειές και ετικέτες.
Το Le Château d'Yquem του 1811 αγοράστηκε από έναν Γάλλο συλλέκτη, τον Κριστιάν Βανέκ για το νέο του εστιατόριο στο Μπαλί. Η φιάλη πωλήθηκε στο Ριτς του Λονδίνου από την Antique Wine Company, εταιρεία που ειδικεύεται στην πώληση σπάνιων κρασιών.
Ο Στέφεν Ουίλιαμς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, εξήρε τη «θρυλική χρονιά του κρασιού», το οποίο οφείλει την επιτυχία του εν μέρει στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες του εν λόγω έτους. «Το Le Château d'Yquem είναι το καλύτερο λευκό κρασί στον κόσμο», τόνισε.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα λευκά κρασιά, που χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου, το Le Château d'Yquem, που καλλιεργείται κοντά στη Sauternes στους αμπελώνες του Μπορντό, ωριμάζει καλά και μπορεί να βελτιώνεται επ' αόριστον. Η μεγάλη ποσότητα των υπολειμματικών σακχάρων, σε συνδυασμό με τη φυσική οξύτητα των σταφυλιών, δρα ως συντηρητικό και αποτρέπει το κρασί από το να χειροτερεύει, σημείωσε.
«Έχει τη δυνατότητα να διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα λευκά κρασιά», δήλωσε ο Ουίλιαμς. Παρά το γεγονός ότι το μπουκάλι δεν έχει ακόμη ανοιχτεί, το κρασί έχει πιθανότατα μια «καραμελωμένη γλύκα», εκτίμησε. «Φανταζόμαστε ότι έχει κρεμώδη υφή, που επικαλύπτει το στόμα με τον πλούτο της, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση», πρόσθεσε.
Το προηγούμενο ρεκόρ για λευκό κρασί κατέχει επίσης ένα μπουκάλι Le Château d'Yquem Sauternes του 1787 -το οποίο προέρχεται από τους ίδιους αμπελώνες με το μπουκάλι του 1811- καθώς εκείνο είχε πουληθεί στην τιμή των 60.000 δολαρίων. Το ρεκόρ του ακριβότερου κρασιού στον κόσμο κατέχει ένα Cheval Blanc 1947, ένα κόκκινο κρασί που πουλήθηκε από τον οίκο Christie's για 304.375 δολάρια στη Γενεύη τον περασμένο Νοέμβριο.
Πηγη:ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου