Το παξιμάδι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που συνόδευσε τους ανθρώπους σε μακρινά θαλασσινά ταξίδια, σε εκστρατείες και πολέμους, σε εξορίες και προσφυγιές, στο χωράφι και τον...
κάματο. Εμφανίζεται τον 10ο μ.Χ. αιώνα και είναι μια βελτιωμένη πρόταση του δίπυρου άρτου, ενός διπλοφουρνιστού ψωμιού το οποίο καταναλωνόταν από την αρχαιότητα. Ο Ρωμαίος μάγειρας Πάξαμος πρότεινε κάποιες βελτιώσεις στον δίπυρο άρτο και έδωσε το όνομά του στο παξιμάδι.
κάματο. Εμφανίζεται τον 10ο μ.Χ. αιώνα και είναι μια βελτιωμένη πρόταση του δίπυρου άρτου, ενός διπλοφουρνιστού ψωμιού το οποίο καταναλωνόταν από την αρχαιότητα. Ο Ρωμαίος μάγειρας Πάξαμος πρότεινε κάποιες βελτιώσεις στον δίπυρο άρτο και έδωσε το όνομά του στο παξιμάδι.
Η τεχνική παραγωγής του παξιμαδιού είναι πολύ απλή. Το ψωμί, συνήθως κρίθινο, ψήνεται και, όταν κρυώσει, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια που ξαναμπαίνουν για αρκετές ώρες στο φούρνο, ώσπου να ξεραθούν. Η μεγάλη διάρκεια ζωής των παξιμαδιών συνέτεινε στο να γίνουν η κύρια τροφή των ναυτικών στα μακρινά ταξίδια τους, των ψαράδων και των αγροτών στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς.
Παξιμάδια βρίσκουμε σ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η παρουσία τους όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική στα νησιά. Υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό: Η έλλειψη ξύλων για το άναμμα του φούρνου ανάγκαζε τους κατοίκους των νησιών να παρασκευάζουν και να αποθηκεύουν παξιμάδια, προκειμένου να υπάρχει πάντα αυτό το βασικό τρόφιμο στο τραπέζι. Στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Κύθνο φτιάχνουν κρίθινα παξιμάδια. Στη Μήλο τα αρωματίζουν με σχίνο, στην Κάλυμνο με μάραθο, στην Ανάφη με κρόκο. Τα περίφημα παξιμάδια Κυθήρων είναι λαδοπαξίμαδα, ενώ στη Λήμνο και στην Κρήτη έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες από κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη ή ανάμικτα.
Ο γνωστός περίφημος «ντάκος» είναι παξιμάδι, που φτιάχνεται στη Κρήτη από κρίθινο ή σταρένιο αλεύρι, μουσκεύεται σε λίγο νερό για να μαλακώσει και περιχύνεται με λάδι, τριμμένη ντομάτα και τυρί και πασπαλίζεται με ρίγανη, ή ξερό θυμάρι. Αυτή η εκδοχή του ντάκου, που λέγεται και «κουκουβάγια» , έχει κερδίσει τις καρδιές Ελλήνων και ξένων και θεωρείται ως μία από τις νοστιμότερες και θρεπτικότερες τροφές. Συγχρόνως είναι και η απάντηση της μεσογειακής διατροφής στη λύση των γρήγορων φαγητών.
Ο ντάκος, ή τα μικρά ντακάκια που βρίσκουμε στο εμπόριο, ταιριάζει με όλες τις σαλάτες, μετατρέποντάς τις σε κύριο πιάτο. Την ντοματοσαλάτα, την πατατοσαλάτα, την τονοσαλάτα μαζί με ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη και ρίγανη.
Με γάλα, μέλι και σταφίδες φτιάχνει ένα υπέροχο πρωινό αντί δημητριακών. Επίσης, με γιαούρτι και μέλι.
Αφήστε τον να μαλακώσει με σιρόπι από γλυκό κουταλιού και σερβίρετε τον με δύο κομμάτια από το γλυκό αντί για παγωτό.
Με ελιές και ανθότυρο φτιάξτε ένα ελαφρύ δείπνο. Ακόμη, αλείψτε τον με ντοματοπελτέ, ρίξτε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και περιχύστε τον με λάδι.
Λίγες σταγόνες καλό ξίδι του δίνουν εξαιρετική νοστιμιά.
Λίγες σταγόνες καλό ξίδι του δίνουν εξαιρετική νοστιμιά.
Αντικαταστήστε το ψωμί στους κεφτέδες και τα μπιφτέκια με ντάκο βρεγμένο στο νερό για να μαλακώσει και μουλιασμένο στο γάλα, το λάδι, το λεμόνι και το χτυπημένο αυγό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου