Τα θεμέλια του άλλοτε κραταιού κοινού, νομίσματος της Ευρώπης έχουν αρχίσει να τρίζουν επικίνδυνα.
Ήδη, ο ιός του χρέους έχει προσβάλλει την Ισπανία και τη Γαλλία, χώρες με σαφώς πολύ μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, με άπαντες να τρέμουν μπροστά σε ένα... ενδεχόμενο ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να στραφεί για βοήθεια στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.
Σε άμεσο κίνδυνο το ευρώ: Θα ζητήσει προσφυγή στο ΔΝΤ η Ισπανία;
Από την πρώτη στιγμή που η κρίση της Ελλάδας μετεβλήθη σε πανευρωπαϊκή κρίση, ο φόβος ήταν ένας: να ζητήσουν προσφυγή το μηχανισμό στήριξης η Ισπανία ή η Ιταλία.
Φαίνεται πως, ενδεχομένως, να είμαστε μπροστά σε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη καθώς σύμφωνα με τo Reuters, ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για διεθνή οικονομική βοήθεια.
Γερμανία: Προωθεί με Γαλλία νέο σύμφωνο σταθερότητας, αρχίζει να συζητά για ευρωομόλογο
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη και ο ορατός πλέον κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα το ευρώ, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να κάμπτουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.
Ήδη ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έκανε θεαματική στροφή στη στάση του και μίλησε θετικά για το ευρωομόλογο αν προηγηθεί οικονομική ενοποίηση και έλεγχος εθνικών προϋπολογισμών, ενώ για κακή επιλογή αλλά μονόδρομο έκανε ουσιαστικά λόγο το συμβούλιο των πέντε σοφών της γερμανικής οικονομίας.
Αυτό είναι, όπως φαίνεται, και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην κατάρτιση νέου συμφώνου σταθερότητας, στη βάση της συνθήκης Σένγκεν, το οποίο θα προετοιμάσει το έδαφος για το ευρωομόλογο.
Το νέο σύμφωνο σταθερότητας, σύμφωνα με τη γερμανική Bild, θα προβλέπει μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης και αυστηρότερους κανόνες επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ρεν: Ναι σε στενότερη ενοποίηση της ΕΕ, όχι σε δικτατορία Γερμανίας-Γαλλίας
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τα εφιαλτικά σενάρια περί κατάρρευσης της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι είναι θετικός σε στενότερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι σε μια δικτατορία δυο ή περισσότερων χωρών, με άπαντες να καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοεί.
«Ασφαλώς και δεν βλέπω να καταρρέει το ευρώ» τόνισε ο Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, διαβεβαιώνοντας τους Ιταλούς πως θα αποτελούν πάντα μια από τις κεντρικές χώρες του ευρώ.
Μιλώντας, εξάλλου, στο ιταλικό κοινοβούλιο ο Ευρωπαίος επίτροπος έβαλε κατά της Γερμανίας τονίζοντας ότι πρέπει να πειστεί για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων.
«Θα χρειαστεί ακόμα αρκετή προσπάθεια προτού οι πολίτες στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, προτού γίνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση, είναι να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση προς μια δημοσιονομική ένωση» κατέληξε ο Όλι Ρεν.
Le Monde: Δημιουργία υπερτράπεζας για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση εξετάζει η Fed
«Μπορεί Παρίσι και Βερολίνο να έκαναν ανακωχή για την ΕΚΤ αλλά το Παρίσι θέλει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ενώ η Μέρκελ θέλει να σταματήσει σταδιακά» αναφέρει η γαλλική Le Monde που επισημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ του γαλλoγερμανικού άξονα παραμένουν.
Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι δεδομένης της αδυναμίας της ΕΚΤ να δράσει δυναμικά, η αμερικανική Fed πιθανολογείται ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία μηχανισμού παγκόσμιας παροχής ρευστότητας (κάτι, δηλαδή, σαν παγκόσμια τράπεζα) προκειμένου να αποτραπεί μία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.
Πηγη:star.gr
Eυχαριστούμε για την επίσκεψή σου.Διαδωσε και στο φίλο σου το E-RGASIES blog! Σας ευχαριστουμε. Μας βοηθάς αν κάνεις κλικ στις διαφημίσεις της σελίδας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου