Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Μαζικές αναλήψεις στις τράπεζες

Μαζικές αναλήψεις στις τράπεζεςΗμέρες του 2011 και του 2010 θύμιζαν οι ουρές, που εμφανίστηκαν ξανά στις τράπεζες την περασμένη Παρασκευή. Πανικόβλητοι, πολλοί καταθέτες έσπευδαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους ή μέρος αυτών...


Μόνο, που αυτή τη φορά οι πελάτες των τραπεζών δεν απέσυραν τα χρήματά τους φοβούμενοι για το τι μπορεί να συμβεί στην ελληνική οικονομία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά φοβούμενοι την… εφορία !

Ναι, καλά διαβάσατε. Η βιαστική προεκλογική εξαγγελία για το «μεγάλο αδελφό», που θα εγκαταστήσει το ΚΕΠΥΟ, και ο οποίος θα παρακολουθεί το σύνολο των κινήσεων των λογαριασμών των φορολογουμένων, έχοντας ταυτόχρονα ζητήσει και αποθηκεύσει στοιχεία και για τις δύο προηγούμενες χρήσεις, προκάλεσε το συγκεκριμένο φαινόμενο. 

Και αν σκεφτείτε ότι όσοι έτρεξαν στο γκισέ των τραπεζών ήταν μόνο φοροφυγάδες, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στα τραπεζικά υποκαταστήματα βρέθηκαν και έκαναν αναλήψεις και μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν κρύψει - είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί δεν μπορούν- ούτε ένα ευρώ από την εφορία. Ο λόγος είναι απλός:

Έχοντας υποστεί το κύμα της φοροκαταιγίδας τα τελευταία δύο χρόνια, φοβούνται τώρα μήπως κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερους φόρους μέσω των άδικων τεκμηρίων και άλλων μέτρων, που τυχόν σκαρφιστεί το… δαιμόνιο ελληνικό Δημόσιο.

Για άλλη μια φορά, στο υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να εξαγγείλουν ένα μέτρο για εντυπωσιασμό, χωρίς να υπολογίσουν τις επιπτώσεις αυτού στην ψυχολογία των φορολογουμένων, αφού πρόκειται για μία παρέμβαση, που είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί - τουλάχιστον άμεσα - για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα απ΄ όλα, γιατί δεν είναι έτοιμοι στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών για να συνδεθούν με τις τράπεζες και να λειτουργήσουν την εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, με όλο το βεβαρημένο παρελθόν από λάθος χειρισμούς στα φορολογικά - και όχι μόνο -, καλό θα είναι στο οικονομικό επιτελείο να ανακοινώνουν ένα μέτρο, αφού πρώτα είναι καθ΄ όλα έτοιμοι για να κάνουν γνωστές και τις λεπτομέρειές του. 

Αλλιώς, τα χτυπήματα θα είναι ακόμη πιο σκληρά στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: