Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αρχικά, αν κάποιος νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να ...
δοθεί έμφαση στο σωματικό του βάρος. Καλό είναι στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] >25kg/m2), η πρόσληψη ενέργειας να μειωθεί κατά 500-1000 Kcal/ημερησίως κάτω των υπολογιζόμενων ημερήσιων αναγκών του συγκεκριμένου ατόμου, με στόχο ο ΔΜΣ να φθάσει στο 25 kg/m2. Αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 5 -10%, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (άσκηση), που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου.
Παλαιότερα, επικρατούσε η αντίληψη ότι ένας διαβητικός, δεν πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρη ή άμυλο). Νεότερες όμως έρευνες, έχουν δείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον διαβητικό ασθενή και πρέπει να καλύπτουν το 45-55%της ημερησίας πρόσληψης. Επίσης, δεν έχει σημασία μόνο η μορφή των υδατανθράκων, αλλά η ποσότητά και ο καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, αυτές πρέπει να καλύπτουν το 10-20% της ημερήσιας ενέργειας και καλό είναι να προέρχονται από ψάρια, άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30-35% της ολικής ενέργειας, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Τέλος, η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών (λιπαρά ψάρια) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της προσλαμβανομένης ενέργειας.
Επομένως, ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.
Διατροφικές συστάσεις για διαβητικούς:
- Καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.
- Προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (ρύζι- μακαρόνια ολικής αλέσεως)
- Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες περίπου)
- Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων
- Κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως)
- Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους- αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών
- Με μέτρο κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης είναι επιθυμητή
- Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.ά.).
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα πρέπει να έχουν γεύματα σε σταθερές ώρες μέσα στην ημέρα
- Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
- Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (βραστά, ψητά ή στον ατμό)
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, περπάτημα 20-30 λεπτά καθημερινά
Με βάσει όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες καλές και κακές επιλογές γευμάτων, που μπορείτε να ακολουθήσετε ή να αποφύγετε αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη:
- Αραβική πίτα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και μαύρα φασόλια (443 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου, συνοδευμένο με μακαρόνια, τυρί και καλαμπόκι (2510kcal, 83 γρ υδατανθράκων)
- Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας, συνοδευμένο με μπρόκολο στον ατμό και πουρέ πατάτας (360 kcal, 42 γρ υδατανθράκων)
- Σάντουιτς με τόνο και μαγιονέζα, συνοδευμένο και τσιπς και ζαχαρούχο αναψυκτικό (1059 kcal, 183 γρ υδατανθράκων
- Μακαρόνια ολικής αλέσεως με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φέτα (369 kcal, 48γρ υδατανθράκων)
- Τηγανητό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας (1030kcal, 96γρ υδατανθράκων)
- Κοτόπουλο στήθος ψητό, με γλυκοπατάτα και σπαράγγια (312kcal, 29 γρ υδατανθράκων)
- Χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μπέικον, με πατάτες τηγανιτές (2700kcal, 309 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι ψητό στην σχάρα με καλαμπόκι, τεύτλα, αχλάδι και καρύδια (456 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι τηγανητό, με σάλτσα μαγιονέζας και πατάτες τηγανητές (910kcal, 92 γρ υδατανθράκων)
Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε. Aπό κει και πέρα, στο χέρι σας είναι τι θα επιλέξετε!
δοθεί έμφαση στο σωματικό του βάρος. Καλό είναι στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] >25kg/m2), η πρόσληψη ενέργειας να μειωθεί κατά 500-1000 Kcal/ημερησίως κάτω των υπολογιζόμενων ημερήσιων αναγκών του συγκεκριμένου ατόμου, με στόχο ο ΔΜΣ να φθάσει στο 25 kg/m2. Αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 5 -10%, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (άσκηση), που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου.
Παλαιότερα, επικρατούσε η αντίληψη ότι ένας διαβητικός, δεν πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρη ή άμυλο). Νεότερες όμως έρευνες, έχουν δείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον διαβητικό ασθενή και πρέπει να καλύπτουν το 45-55%της ημερησίας πρόσληψης. Επίσης, δεν έχει σημασία μόνο η μορφή των υδατανθράκων, αλλά η ποσότητά και ο καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, αυτές πρέπει να καλύπτουν το 10-20% της ημερήσιας ενέργειας και καλό είναι να προέρχονται από ψάρια, άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30-35% της ολικής ενέργειας, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Τέλος, η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών (λιπαρά ψάρια) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της προσλαμβανομένης ενέργειας.
Επομένως, ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.
Διατροφικές συστάσεις για διαβητικούς:
- Καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.
- Προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (ρύζι- μακαρόνια ολικής αλέσεως)
- Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες περίπου)
- Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων
- Κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως)
- Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους- αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών
- Με μέτρο κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης είναι επιθυμητή
- Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.ά.).
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα πρέπει να έχουν γεύματα σε σταθερές ώρες μέσα στην ημέρα
- Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
- Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (βραστά, ψητά ή στον ατμό)
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, περπάτημα 20-30 λεπτά καθημερινά
Με βάσει όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες καλές και κακές επιλογές γευμάτων, που μπορείτε να ακολουθήσετε ή να αποφύγετε αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη:
- Αραβική πίτα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και μαύρα φασόλια (443 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου, συνοδευμένο με μακαρόνια, τυρί και καλαμπόκι (2510kcal, 83 γρ υδατανθράκων)
- Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας, συνοδευμένο με μπρόκολο στον ατμό και πουρέ πατάτας (360 kcal, 42 γρ υδατανθράκων)
- Σάντουιτς με τόνο και μαγιονέζα, συνοδευμένο και τσιπς και ζαχαρούχο αναψυκτικό (1059 kcal, 183 γρ υδατανθράκων
- Μακαρόνια ολικής αλέσεως με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φέτα (369 kcal, 48γρ υδατανθράκων)
- Τηγανητό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας (1030kcal, 96γρ υδατανθράκων)
- Κοτόπουλο στήθος ψητό, με γλυκοπατάτα και σπαράγγια (312kcal, 29 γρ υδατανθράκων)
- Χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μπέικον, με πατάτες τηγανιτές (2700kcal, 309 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι ψητό στην σχάρα με καλαμπόκι, τεύτλα, αχλάδι και καρύδια (456 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι τηγανητό, με σάλτσα μαγιονέζας και πατάτες τηγανητές (910kcal, 92 γρ υδατανθράκων)
Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε. Aπό κει και πέρα, στο χέρι σας είναι τι θα επιλέξετε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου