Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Η Moody’s υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την Ελλάδα



Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες από Β1 σε Βa1 διατηρώντας αρνητικό outlook για νέα ενδεχόμενη υποβάθμιση. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης...
επικαλείται σημαντικούς κινδύνους για το δημοσιονομικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της Ελλάδας και την πιθανότητα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η Moody’s έχει τώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία για την Ελλάδα από όλους τους μεγάλους πιστωτικούς οργανισμούς και είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που ταξινομεί το ελληνικό δημόσιο χρέος ως 'highly speculative'.
"Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του χρέος της χώρας παραμένουν πολύ φιλόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους σε ισχύ," ανέφερε η Moody'ς σε δήλωση της.
Προσθέτει δε ότι βλέπει κινδύνους που συνδέονται με τους όρους διατήρησης της οικονομικής ενίσχυσης μετά το 2013 που προϋποθέτουν κριτήρια φερεγγυότητας που η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει. Επιπλέον, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης μετά το 2013 μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές και τους επενδυτές στο να συμμετάσχουν σε μία ανταλλαγή πριν από εκείνη τη χρονιά. Aκόμη ο οίκος βλέπει αδυναμία στην συλλογή των απαραίτητων εσόδων.
Μετά την ανακοίνωση της Moody’s τα spreads έφτασαν στις 913 μονάδες βάσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η υποβάθμιση γίνεται πριν από την έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής, στην οποία θα συζητηθεί και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προτείνουν Γερμανία και Γαλλία για την Ευρώπη.
Η υποβάθμιση αυτή έρχεται αφού ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, και την προηγούμενη Τετάρτη στη μείωση της αξιολόγησής του και για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου και λόγω της μεγάλης έκθεσης τους στην Ελληνική οικονομία.
H Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου σε 'BAA2', της Marfin Popular σε 'BAA3' και της Ελληνικής Τράπεζας σε BA1.
Σε υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας είχε προχωρήσει και ο οίκος Fitch τον Ιανουάριο κατατάσσοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία “junk” . Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα στο ΒΒ+ από το ΒΒΒ- διατηρώντας τη χώρα σε αρνητική προοπτική.

Πηγη:newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: