Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στο διάστημα. Τα «διαστημικά σκουπίδια» έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και σύντομα θα αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα...
Πενήντα τέσσερα χρόνια από το πρώτο διαστημικό ταξίδι του ανθρώπου ήταν αρκετά για να γεμίσει με σκουπίδια η ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ζούγκλα από μικροαντικείμενα, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, κυρίως σε διαστημόπλοια και σε δορυφόρους, αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Συνεχίζουμε να εκτοξεύουμε όλο και περισσότερα αντικείμενα. Κάθε φορά που κάτι εκτοξεύεται στο διάστημα προκαλεί ένα σημαντικό αριθμό σκουπιδιών» λέει ο βρετανός αστρονόμος Ρόμπερτ Μάσεϊ.
Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα παλαιότερων δορυφόρων, πυραύλων και διαστημοπλοίων. Τα είκοσι δύο χιλιάδες, από τα εκατοντάδες χιλιάδες, κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα για να εντοπιστούν από το έδαφος. Όμως, και τα μικρότερα αντικείμενα είναι εξίσου επικίνδυνα.
Κάποια κινούνται με ταχύτητα που αγγίζει τα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα και,κάθε φορά που συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργούν νέα αντικείμενα. Μόνο κατά το 2007, όταν οι Κινέζοι έκαναν δοκιμές σε ένα «αντιδορυφορικό» όπλο, διέλυσαν έναν δορυφόρο, που χωρίστηκε σε 150.000 κομμάτια. Και αν δεν γίνει κάτι, προειδοποιούν οι ειδικοί, σύντομα, η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Πηγη:ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου