Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Το σχέδιο για 17.959 μονίμους στο Δημόσιο

Το σχέδιο για 17.959 μονίμους στο ΔημόσιοΑναλογία προσλήψεων 1:5 στον στενό δημόσιο τομέα και 1:10 στις ΔΕΚΟ
Προσλήψεις 17.959 υπαλλήλων μόνιμου προσωπικού στον στενό...
και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα έτη 2012- 2015 προβλέπει μελέτη ιδιωτικής εταιρείας που έχει πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ για 7.837 διοριστέους θα μετατεθεί η πρόσληψή τους για μετά το 2015.
Σύμφωνα με το συντηρητικότερο σενάριο που χρησιμοποιεί η μελέτη, υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν συνολικά 177.146 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την πενταετία 2011 - 2015 με συνταξιοδοτήσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων. Με βάση τις αναλογίες προσλήψεων - αποχωρήσεων που υπολογίζονται σύμφωνα με τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς (1:5 για το Δημόσιο και 1:10 για τις ΔΕΚΟ) μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις μόνιμων την πενταετία 2011-2015.
Από τη διαφορά του συνόλου των αποχωρήσεων με τις προσλήψεις προκύπτει ότι το Δημόσιο θα διαθέτει κατά το 2015 λιγότερο προσωπικό κατά 149.527 άτομα.Στο βασικό σενάριο που παρουσιάζεται στη μελέτη για τα έτη 2012-2015 έχουν υπολογιστεί οι παρακάτω παράμετροι:
  • Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά έτος με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς και την αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων που είναι 1:5 για τον στενό δημόσιο τομέα και 1:10 για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ). Συγκεκριμένα για το 2011 καταγράφεται το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να έχουν προσληφθεί 8.000 μόνιμοι υπάλληλοι, έγιναν 9.660 προσλήψεις, δηλαδή 1.660 περισσότερες από τον προβλεπόμενο αριθμό. Οι πλεονάζουσες προσλήψεις έχουν κατανεμηθεί ισομερώς τις επόμενες χρονιές.
Μία βασική κατηγορία προσλήψεων που περιγράφεται είναι οι «ανελαστικές» προσλήψεις, οι οποίες αφορούν σημαντικούς τομείς όπως οι παραγωγικές σχολές, η υγεία, η παιδεία αλλά και η προστασία του Πολίτη. Ο επιμερισμός των προσλήψεων θα γίνεται με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται ανά έτος σε κάθε τομέα.
Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν από υποχρεώσεις που δημιουργούνται στο κράτος λόγω αποφάσεων του ΑΣΕΠ και ειδικών διατάξεων.
Στην τρίτη κατηγορία επιμερίζονται οι διορισμοί που πρέπει να πραγματοποιηθούν λόγω δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει διοριστέους οι οποίοι απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία πρόσληψής τους.
Εάν προστεθούν οι προσλήψεις των παραπάνω κατηγοριών και αφαιρεθούν από τον συνολικό αριθμό που δύναται να προσληφθεί με βάση την αναλογία 1:5, τότε προκύπτει μία νέα κατηγορία προσλήψεων ανά έτος.
Τέλος, υπάρχουν οι εκκρεμότητες διορισμών από προηγούμενα έτη και καταμερίζονται στο χρονικό διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του Μνημονίου (2015). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα δεδομένα που έχουν χρησιμοποιηθεί για το πρώτο και βασικό σενάριο που αξιοποιεί η μελέτη, το 2015 θα υπάρξουν 7.837 διοριστέοι οι οποίοι δεν θα έχουν προσληφθεί παρά την υποχρέωση του κράτους -βάσει του νόμου που περιλαμβάνεται η μνημονιακή σύμβαση- να έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες προσλήψεων μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συγκεκριμένοι οι διορισμοί θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της σύμβασης.
Σύμφωνα με τη μελέτη για τον προγραμματισμό των αποχωρήσεων και των προσλήψεων για την περίοδο 2011-2015 (σενάριο Α), από την αφαίρεση των ανελαστικών υποχρεώσεων οι οποίες υπολογίζονται σε 10.810 προσλήψεις, η δυνατότητα κατανομής ενός υπολοίπου 7.149 διορισμών.
Οι καταγεγραμμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για απορρόφηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ ή εκκρεμών υποχρεώσεων βάσει δικαστικών και άλλων διοικητικών αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2015 είναι 15.091, γεγονός «που καθιστά ανέφικτη τη συνολική απορρόφηση όλων των διορισμών μέχρι το 2015», όπως αναφέρει η μελέτη η οποία καταγράφει ότι θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα 7.837 διορισμοί.
Μέχρι και για το έτος 2015 υπολογίζεται ότι θα πρέπει να γίνουν 150 προσλήψεις περισσότερες απ΄ αυτές που προβλέπει η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των «ανελαστικών».
Προτεραιότητα οι ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία και ασφάλεια του πολίτη
Οι αποχωρήσεις από ένα υπουργείο ή φορέα δεν σηματοδοτούν αυτόματα και δικαίωμα προσλήψεων στην υπηρεσία ή στον συγκεκριμένο φορέα, όπως αναφέρει η μελέτη.
Η αναλογία 1:5 για τον στενό και 1:10 για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει για το σύνολο των φορέων και οργανισμών και αναμένεται να τεθούν προτεραιότητες από τη Δημόσια Διοίκηση, όπως οι επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό και η έλλειψη εξειδικευμένων υπαλλήλων.
Σημαντικό ρόλο για τον τελικό αριθμό των προσλήψεων αλλά και τους φορείς ή τις υπηρεσίες που θα πραγματοποιηθούν, θα διαδραματίσει η αξιολόγηση των δομών που εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και η αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2013.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη αναφέρει ότι απαιτούνται τα κατάλληλα εργαλεία για την παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη σωστή κατανομή του χωρίς να γίνουν απολύσεις.
Η αναλογία
Η μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2011 και έκτοτε, εκτός της αναλογίας 1:5 που υφίσταται για τις προσλήψεις του στενού δημόσιου τομέα, προστέθηκε ο περιορισμός του 1:10 για τις ΔΕΚΟ. Εάν αλλάξει η αναλογία προσλήψεων και στον στενό δημόσιο τομέα που συζητείται να αυξηθεί σε 1:10, τότε ο αριθμός των προσλήψεων θα μειωθεί δραματικά.
Προτεραιότητα αναμένεται να έχουν οι τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας του πολίτη, ενώ θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των συμβασιούχων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια: