Σήμερα το iatropedia.gr με τη βοήθεια του δερματολόγου Εμμανουήλ Κουρή, σας παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό για να μένετε με ασφάλεια στην παραλία, να απολαμβάνετε την ηλιοθεραπεία σας και να μην καείτε.
Ο κ. Κουρής εξηγεί απλά και κατανοητά πως ακριβώς επιδρούν οι ηλιακές ακτίνες στο δέρμα, ποιες ώρες της ημέρας δεν κινδυνεύουμε από τον ήλιο, τι μπορούμε να κάνουμε εάν πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Πέντε χρήσιμες συμβουλές λοιπόν για ασφαλή ηλιοθεραπεία.
Ερ: Πως επιδρούν οι ηλιακές ακτίνες στο δέρμα μας;
Εμμ. Κουρής: Οι ακτίνες του ήλιου, διεγείρουν τα μελανινοκύτταρα για παραγωγή μελανίνης. Είναι το γνωστό μαύρισμα. Επίσης, προάγουν το σχηματισμό vit D. Θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όμως τη χρόνια έκθεση ή την έντονη έκθεση στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δέρμα μπορεί να αναπτύξει φωτογήρανση. Οι ώρες και το χρονικό διάστημα που εκτιθέμεθα στον ήλιο είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του δέρματος μας. Ακραίες μορφές μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκίνο του δέρματος.
ΕΡ: Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να κάνουμε ηλιοθεραπεία;
Εμμ. Κουρής: Το θέμα είναι να προστατευτούμε από τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτά προκαλούνται πιο εύκολα όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα μας. Οι καλύτερες ώρες είναι 8-12 το πρωί ή 5-8 το απόγευμα, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν "πλάγια" και είναι πιο δύσκολο το έγκαυμα.
Ερ: Τι μπορούμε να κάνουμε στην αρχή για να προστατευτούμε και από τι μπορεί το δέρμα μας να κινδυνεύσει κατά την ηλιοθεραπεία;
Εμμ. Κουρής: Οι πρώτες ημέρες στη θάλασσα και στην έκθεση μας στον ήλιο είναι πολύ σημαντικές. Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε πως κινδυνεύουμε από έγκαυμα όταν εκτεθούμε πάνω από 15 λεπτά στον ήλιο δίχως να έχουμε βάλει αντιηλιακό. Κυρίως όταν κάνουμε τα πρώτα μας μπάνια και το δέρμα μας είναι ακόμη απροετοίμαστο και λευκότερο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηλιακές ακτίνες λειτουργούν συσσωρευτικά. Η συσσωρευτική επίδραση σε βάθος χρόνου οδηγεί σε φωτογήρανση και κάψιμο του δέρματος. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει η λεγόμενη οξεία διαλείπουσα έκθεση , δηλαδή η έντονη ηλιοθεραπεία για 10-15 μέρες το χρόνο και μετά η επιστροφή στην πόλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα.
Ερ: Τι θα προτείνατε για να μαυρίσουμε χωρίς να κινδυνεύσουμε;
Εμμ. Κουρής: Η σταδιακή έκθεση μας στον ήλιο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι ή από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, και θα μας προστατεύσει και θα μαυρίσουμε.
Ερ: τι πρέπει να κάνουμε εάν πάθουμε έγκαυμα;