Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας στη Ρουμανία

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας στη ΡουμανίαΣφοδρές συγκρούσεις έγιναν στη Ρουμανία, καθώς εδώ και τέσσερις μέρες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας, αλλά και για πρόταση της κυβέρνησης να δοθεί σε ιδιώτες η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο...


Με πέτρες και μολότοφ επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι διαδηλωτές που έχουν βγει στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας. Εδώ και τέσσερις μέρες διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν γονατίσει τους Ρουμάνους...
Αρχικά οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποσύρει η κυβέρνηση νομοσχέδιο που προέβλεπε  να δοθεί σε ιδιώτες η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο.

Aν και η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε το νομοσχέδιο, οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν, υποστηρίζοντας τον Παλαιστινιακής καταγωγής πρώην υφυπουργό υγείας, ο οποίος είχε κάνει μία πρόταση για εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος και τελικά παραιτήθηκε αφού συγκρούστηκε με τον πρόεδρο Μπασέσκου. Δεκάδες διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, στα οποία σύμφωνα με τις αρχές πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων Στεάουα και Ντιναμό.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μπασέσκου και της κεντρώας κυβέρνησης συμμαχίας και κρατούσαν πανό που έγραφαν "θέλουμε σεβασμό, όχι άλλη διαφθορά". Το 2009 η Ρουμανία πήρε δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα και παρά τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τα πράγματα πάνε πολύ χειρότερα στην οικονομία. Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν τόσο πολύ που ζωή των Ρουμάνων έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη και τώρα η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: