Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Πως πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα τους με το νέο σύστημα

http://e-rgasies-e-rgasies.blogspot.gr/
Πως οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακα τους πλέον με το νεο τροπο αποζημίωσης των φαρμάκων απο τα ασφαλιστικά ταμεία ?

Με το νέο σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, είτε πρόκειται για πρωτότυπο, είτε για γενόσημο. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας, θα επιβαρύνονται όμως με συμμετοχή. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό φάρμακο, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει κατά το ήμισυ τη διαφορά στο κόστος και το υπόλοιπο μισό θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος.

Εάν ένα φάρμακο για παράδειγμα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ με λιανική τιμή στα 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει και το 25% της συμμετοχής, αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή. Η λίστα ομαδοποιεί δραστικές ουσίες που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία και προβλέπει μία τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την ημερήσια δόση που χρειάζεται ο ασθενής.

Έτσι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να πάρει το φθηνότερο φάρμακο από την κατηγορία που έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός και άρα η όποια επιβάρυνση στη συμμετοχή του κρίνεται από τον ίδιο. Πλήρης κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μόνο για 180 αντικαρκινικά και αντιβιοτικά σκευάσματα.
Η αποζημίωση των φαρμάκων με βάση την ασφαλιστική τιμή θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα, όπου ο ασθενής πληρώνει εκτός από το καθιερωμένο ποσοστό συμμετοχής 10%-25% το σύνολο της διαφοράς από το φθηνότερο γενόσημο.

Με την εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρώνεται στην ουσία άλλη μια μνημονιακή υποχρέωση στο χώρο της υγείας, αν και το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα θετική λίστα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση της δαπάνης για τα φάρμακα, ενώ σκοπός είναι να δίνει κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων, βάσει της πολιτικής εξορθολογισμού των δαπανών.

Απαραίτητη προϋπόθεση εντούτοις για την επιτυχή εφαρμογή της νέας θετικής λίστας θα είναι η συχνή επικαιροποίησή της με νέες θεραπείες βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και ο επαναπροσδιορισμός των τιμών αποζημίωσης.

 http://epixeiro.info

 Στο NeoBux πληρώνεστε απλώς για την περιήγηση στις διαφημιζόμενες σελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: