Τελευταίες ειδήσεις


Κάντε post την αγγελία σας στο forum, άμεσα και δωρεάν, αφού κάνετε απόκτηση πρόσβασης, κλικ εδώ

Στάση πληρωμών του ΕΟΠYY προς τις ιδιωτικές κλινικές

Google+ http://e-rgasies-e-rgasies.blogspot.gr/Σε άμεσο κίνδυνο θέτει τη ζωή χιλιάδων ασθενών η διαφαινόμενη στάση πληρωμών προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ. Σαν να μην έφταναν τα 2,5 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων χρεών του Οργανισμού που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το μνημόνιο και «στρώνουν χαλί» για νέα μέτρα, έρχεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα αποπληρωμής παλαιών και νέων χρεών προς τις ιδιωτικές κλινικές με μια πρωτοφανή απόφαση.
Στο όνομα της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ή, ενδεχομένως, για να αποσείσει και όποιες ευθύνες τυχόν αναζητηθούν στο μέλλον για το διαφαινόμενο ναυάγιο του υπερχρεωμένου ΕΟΠΥΥ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ασκεί έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες του Οργανισμού, αλλάζει άρδην το σύστημα αποπληρωμής των οφειλών για φάρμακα και νοσήλια προς τις κλινικές. Από τα τέλη Μαΐου και μετά, λοιπόν, ζητά να καταθέτει προς εξέταση ο ΕΟΠΥΥ τον πλήρη φάκελο για όλες τις δαπάνες που αιτούνται να πληρωθούν, αν και ο Οργανισμός δεν έχει καν τα μηχανογραφικά συστήματα που απαιτούνται για να μπορέσει να γίνει σε εύλογο χρόνο ο έλεγχος των δικαιολογητικών.
Μια κλινική, για παράδειγμα, μπορεί να έχει σε έναν μήνα 600 ασθενείς. Απαιτούνται έτσι παραστατικά για 600 νοσηλείες και για χιλιάδες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο κάθε ασθενής και κουπόνια για τόνους φάρμακα που χρησιμοποιούνται κάθε μήνα. Ουσιαστικά περίπου 200 κλινικές από όλη τη χώρα θα πρέπει να στείλουν «ένα φορτηγό χαρτιά», που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ποτέ να τα ελέγξει ο ΕΟΠΥΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο που πάνε… με το κερί στο χέρι.
Ηδη με το παλαιό σύστημα, όπου ο ΕΟΠΥΥ συγκέντρωνε τα δικαιολογητικά και έστελνε συγκεντρωτικές καταστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τα υπόγεια του Οργανισμού γέμιζαν με τόνους χαρτιού και οι πληρωμές είχαν μείνει τουλάχιστον επτά μήνες πίσω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί για τον Οκτώβριο του 2012, ενώ για την πληρωμή του Νοεμβρίου απαιτείται πλέον ο φυσικός φάκελος για κάθε περιστατικό και κάθε δαπάνη, π.χ. για το πόσες εγχειρήσεις έγιναν και πόσοι ασθενείς απεβίωσαν σε μια πολυκλινική.
Ετσι ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο, αφού το κράτος απειλεί τους ιδιοκτήτες με φυλάκιση επειδή δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ - για χρήματα και νοσήλια που δεν εισέπραξαν.
Απλήρωτοι μένουν, επίσης, εδώ και μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι, κλίνες καταργούνται ενώ ασθενείς και τρόφιμοι των κλινικών κυριολεκτικά φυτοζωούν αφού δεν μένουν λεφτά ούτε για το φαγητό τους!
Ωστόσο, από τα 2,5 δισ. χρέη του ΕΟΠΥΥ ελάχιστα αφορούν στις ιδιωτικές κλινικές. Υπολογίζεται πως αυτές περιμένουν να πληρωθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ, την ώρα που γίνεται «πάρτι» με τις πληρωμές και τα χρέη ημικρατικών νοσοκομείων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, διαγνωστικών κέντρων και μονάδων αιμοκάθαρσης.
Αν και η λύση είναι είτε να μηχανοργανωθεί ο ΕΟΠΥΥ είτε να γίνεται δειγματοληπτικός και στοχευμένος έλεγχος στα αιτήματα πληρωμής, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε πιο δραστική μείωση των εξετάσεων που καλύπτει ο Οργανισμός, χωρίς να αποκλείονται και πρόσθετες μεγάλες θυσίες σε φόρους, μισθούς και συντάξεις για όλους, όπως ζητά η τρόικα, προκειμένου να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο τα ελλείμματα.

http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: